19. Kesäkuu 2019
Kevät 2020: retriitit ja matkat
 Kevään 2020 ylelliset Gardan retriitit ja uutuutena Tuomiston kartanon joogaretri... Lue lisää
19. Kesäkuu 2019
Workshopit, kurssit ja tapahtumat syksyllä 2019
Syksy 2019! Katja Liljan (os. Keränen) ohjaamat kurssit ja workshopit   Iyengarjooga... Lue lisää
29. Maaliskuu 2019
Katja Keräsen ohjaamat workshopit kesällä 2019
 Iyengarjoogan® Dharana-workshopit Studio Yamassa Helsingissä, kesä 2019 Al... Lue lisää
7. Joulukuu 2018
Kevät 2019: kurssit ja workshopit
Katja Keräsen ohjaamat kurssit, viikkotunnit ja workshopit keväällä 2019 ... Lue lisää
20. Kesäkuu 2018
Liikunnalliset viikonloput ja workshopit syksyllä 2018
Tule mukaan liikunnallisiin viikonloppuihin ja workshopeihin syksyllä 2018Hellitä hetke... Lue lisää

Pune-blogi: osa 30

27. Elokuu 2012 - 19:52

Ma 27.8.2012

Instituutissa ohjattujen tuntien teemojen rytmitys noudattaa tiettyä kaavaa. Kuukauden ensimmäisellä viikolla keskiössä ovat seisoma-asanat, toisella viikolla eteentaivutukset, kolmannella taaksetaivutukset ja neljännellä restoratiiviset (palauttavat) asanat. Joskus kuitenkin tavat lähestyä teemaa voivat tulla yllättävistä suunnista. Esimerkiksi taaksetaivutusviikolla teimme Rayan tunnilla pitkälti eteentaivutuksia, mutta etsimme niiden kautta niitä periaatteita, joiden tulee olla läsnä taaksetaivutuksissa. Ihan nerokasta.

Nyt on restoratiivinen viikko menossa. Tänään teimme alkutunnista teemaa ajatellen ehkä hieman yllättäen Adho mukha vrkasanaa (käsinseisontaa) ja Urdhva Dhanurasanaa (siltakaarta) aika pitkillä pidoilla ja reippaalla menolla ennen tuettua Setubandha Sarvangasanaa. Teemana oli löytää aktiivinen aktiivisuus (mm. Urdhva Dhanurasana) ja aktiivinen passiivisuus (mm. Setubandha sarvangasana) kehoistamme.

Usein huomaamattaan jännittää jotain paikkaa, jota ei kuuluisi jännittää, esimerkiksi kurkun tai leukaperien aluetta, ja kun sen aktiivisesti vapauttaa passiiviseksi, poistuu epätarkoituksenmukainen jännittyneisyys. Tämä ei tapahdu, jos asiaa ei aktiivisesti huomaa. Toisaalta myös aktiivinen passiivisuus auttaa pitämään rintakehän auki vaikkapa pranayamoissa silloin, kun pelkkä passiivisuus lysäyttäisi sen kasaan ja pelkkä aktiivisuus jäykistäisi sen. En tiedä saitteko yhtään kiinni ajatuksista, mutta sanonpa vaan, että olipa taas ihan älyttömän kiinnostavasta näkökulmasta kehitelty tunti.

Selkeästi tässä kuussa tunneillamme painotus on ollut eteentaivutuksissa. Juttelin tästä eilen Marriottin altaalla irlantilaisen kollegani kanssa ja hän arveli, että painotus johtuu siitä, mitä guruji on arvellut ryhmän tarvitsevan. Totta on, että omissa harjoituksissamme monella on ollut pääpaino taaksetaivutuksissa, joten luultavasti B.K.S. on ohjeistanut, että rakentakaa niille stabiliteettia ja ymmärrystä asiaan mm. eteentaivutusten ja seisoma-asentojen nosteen kautta, koska treenaavat kuitenkin noita backbendsejä kaiket päivät omissa reeneissään. Tiedä häntä näistä spekulaatioista, mutta teoria on paljon mahdollinen, kun tietää, kuinka paljon guruji tarkkailee, aistii ja ohjaa instituutin toimintaa.

Kommentoi

Nimesi:

Kommenttisi:

captcha
Kirjoita kenttään yllä olevat merkit:

 
border border