19. Kesäkuu 2019
Kevät 2020: retriitit ja matkat
 Kevään 2020 ylelliset Gardan retriitit ja uutuutena Tuomiston kartanon joogaretri... Lue lisää
19. Kesäkuu 2019
Workshopit, kurssit ja tapahtumat syksyllä 2019
Syksy 2019! Katja Liljan (os. Keränen) ohjaamat kurssit ja workshopit   Iyengarjooga... Lue lisää
29. Maaliskuu 2019
Katja Keräsen ohjaamat workshopit kesällä 2019
 Iyengarjoogan® Dharana-workshopit Studio Yamassa Helsingissä, kesä 2019 Al... Lue lisää
7. Joulukuu 2018
Kevät 2019: kurssit ja workshopit
Katja Keräsen ohjaamat kurssit, viikkotunnit ja workshopit keväällä 2019 ... Lue lisää
20. Kesäkuu 2018
Liikunnalliset viikonloput ja workshopit syksyllä 2018
Tule mukaan liikunnallisiin viikonloppuihin ja workshopeihin syksyllä 2018Hellitä hetke... Lue lisää

Pune-blogi: osa 4

7. Elokuu 2012 - 11:17

1.8.2012

Sähköt pätkii ja vesisade pitää taukoa.  Tänään joogattiin eka kertaa B.K.S. Iyengarin veljentyttären Abin opissa itse B.K.S. backuppina. Oma treeni jäi illalla väliin, koska eksyin epäjoogimaisesti shopping-paratiisiin, jossa oli "Ladies night - everything in 50 % discount", koko päiväksi. Voi ehkä ymmärtää, miten helppoa on hairahtaa tuollaisen naisten illan pauloihin, kun nämä perushinnatkin ovat täällä mitä ovat. Mutta onko järkeä tulla Intiaan saakka joogaamaan vain unohtuakseen shoppaamaan?

Mietitäänpä kysymystä klassisen joogakirjallisuuden pohjalta. Otetaan hairahtaneen avuksi Patañjalin klassiset joogasutrat, joita kirjoitettiin ajanlaskun alun paikkeilla, noin 200 eKr. Niille, joille kirja ei ole tuttu, kerrottakoon lyhyesti, että sutrat ovat lyhyitä säkeitä, eräänlaisia viisauden helmiä, joita vasten voi pohtia omaa elämäänsä. Sutrien kovaa ydintä on kahdeksanportainen ashtanga yogan järjestelmä. Kun eivät ole maailman helppotajuisimpia nämä sutkaukset, niin niitä on moni fiksu sitten yrittänyt nykymaailmalle tavallaan tulkata. Niin kuin kaikkea klassista kirjallisuutta on tapana. Myös B.K.S. Iyengarilla on kirjasta omat selvityksensä.  

Palataksemme alkuperäiseen asiaan: Mitä Patañjalin kahdeksanportaisen ashtanga yogan järjestelmä sanoisi kaupalliseen humuun hukkumisen varjolla harjoituksen välttämisestä?

Yllä kuvatussa tilanteessa toteutui huonosti ensimmäiseen jäseneen eli yamaan kuuluva keräämättömyyden periaate eli aparigraha, kun en nyt ois välttämättä tarvinnu tota hupparia, enkä niitä liloja housuja, enkä varsinkaan toista uimalakkia, kun vanhakin on vielä ihan cool. Yksi tyyppi on tosin jatkossa iloinen, kun erottaa mut altaassa punaisesta piposta. Saako tästä vähän pluspisteitä Patañjali?

Tilannetta voisi reflektoida myös järjestelmän toiseen jäseneen eli niyamaan kuuluvan tapaksen eli itsekurin avulla. Wikipedia avaa meille itsekurin eli tapaksen käsitettä näin: "Tapas are a wide variety of appetizers, or snacks, in Spanish cuisine" ja " Also, in some countries it is customary for diners to stand and move about while eating tapas." B.K.S. Iyengar taas sanoo tapaksesta kirjassaan Light on Yoga muun muassa näin: "Itsekurin avulla joogi kehittää voimaa kehossa, mielessä ja luonteessa. Hän saavuttaa rohkeutta, viisautta, yhtenäisyyttä, suoraviivaisuutta ja yksinkertaisuutta." 

Vaikka olen täällä enemmän Iyengarin kuin Wikipedian juttuja opiskelemassa, niin mun tapakset oli tänään Wikipedian kamaa, Masala dosia sillä reissulla. Erittäin maukkaita, suosittelen muillekin Punessa harhailijoille.

Jäivät sitten keräämättömyys, viisaus ja yksinkertaisuus tältä erää väliin ja tapaksetkin tuli syötyä. Jos ois joogamatolla senkin ajan viettänyt, niin ois ihan toista.

Nyt on siis koti anyways pystytetty, jääkaappia täytetty ja vaatteita ostettu, niin että kuukausi pärjätään.

Netsupetsu kirjoitti 09.08.2012 - 21:24

Hihii, senkin riemurinkula! Kiitos tästä sivistävästä välähdyksestä!

Kommentoi

Nimesi:

Kommenttisi:

captcha
Kirjoita kenttään yllä olevat merkit:

 
border border